Gå till innehåll

Babys sömnrytm och sömnbiologi

Denna artikel har tagits fram i samarbete med Sovende Børn.

Moonboon har ett nära samarbete med den icke-statliga organisationen Sovende Børn och dess expertteam för att ge aktuella och relevanta råd och vägledning om sömn för barn och spädbarn.


När den lilla bebisen föds har den redan sin egen sömnrytm. Den har redan utvecklats i moderns mage under de 36 veckorna av graviditeten.

Denna sömnrytm är helt oberoende av moderns sömnrytm och gör ingen skillnad på dag och natt. Rytmen måste därför långsamt anpassas efter födseln.

Under de första månaderna och åren av ett barns liv förändras sömnrytmen dramatiskt. Precis som barnet utvecklas förändras också behovet av sömn. Många faktorer spelar en roll i detta: törstfrekvens, hunger, anpassning, utveckling, ålder etc. påverkar rytmen och varaktigheten, liksom biologin bakom babysömn.

Sömnbiologi hos spädbarn

Om vi börjar med att titta på ditt barns sömnbiologi kommer de flesta föräldrar redan att känna en stor lättnad. Faktum är att en bebis sömncykel är cirka 40-55 minuter lång. Det är något kortare än din egen sömncykel som vuxen. Men under denna korta tid kommer ditt barn att gå igenom alla de sömnstadier som det behöver för sin utveckling, inklusive djupsömn.

Kom ihåg att alla barn är olika! Vissa barn behöver bara 30-35 minuter för hela sömncykeln - och det är helt normalt.

 

Faktaruta om sömnbiologi

De olika sömnstadierna är desamma för alla, men hur de är sammansatta (sömnarkitektur) varierar med åldern.

  • NREM1 = mycket lätt sömn. Du sover ännu inte "på riktigt" och är fortfarande vid medvetande. Vuxna kan ta en klunk vatten, gå på toaletten eller krypa upp under täcket. Det kallas också "lätt uppvaknande" när det inträffar under natten.
  • NREM2 = lätt sömn. Du sover men kan väckas av minsta lilla störning.
  • NREM3 = djup sömn. I detta stadium är det obehagligt att bli väckt.
  • NREM4 = mycket djup sömn. Nu är det svårt att väcka personen och det känns obehagligt att bli väckt.
  • REM = drömsömn. Kan lätt väckas.

De flesta människor kan känna igen när ett barn sover djupt (NREM3/4).

Barnet ligger helt stilla, man kan röra vid det och kanske till och med flytta på det utan att det reagerar nämnvärt. Du kanske kan se och höra att andningen är tung, tyst och långsam.

Men när barnet har nått den lätta sömnfasen (NREM1/2 och REM) blir andningen snabbare, kanske till och med växlande. Barnet är då mer "aktivt" och rör på sig, och du får ofta intrycket att han eller hon vaknar eller har en "orolig sömn".

En nyfödd babys sömncykel är ca 40-50 minuter lång och ser ut så här:

  • Det sovande nyfödda barnet faller direkt in i REM-sömnfasen.
  • Det nyfödda barnet övergår sedan till sömnfaserna NREM3 och NREM4.
  • Det nyfödda barnet återgår till REM-sömnfasen.

När ditt barn är ca 2-6 månader gammalt går det igenom två nya sömnfaser: NREM1 och NREM2. Föräldrar märker ofta att deras barns sömn blir annorlunda, svårare skulle man kunna säga, och att deras barn behöver (mycket) mer hjälp för att somna.

Anledningen till detta är helt enkelt att ditt barn nu upplever en sömn som är lätt för dem och som de inte kände till tidigare. För vissa barn kan det verka som om de inte vill överlämna sig till sömnen, men det handlar snarare om att de helt enkelt inte kan göra det ännu. Åtminstone inte utan hjälp.

Mellan 2 och 6 månader är ditt barns sömncykel fortfarande ca 40-50 minuter lång:

  • Barnet börjar i sömnfasen NREM1 och glider in i sömnfasen NREM2, OM barnet inte störs och får det sömnstöd som behövs.
  • Barnet övergår sedan till sömnfaserna NREM3 och NREM4.
  • Barnet återgår nu till sömnfaserna NREM2 och NREM1.
  • Barnet går in i REM-sömnfasen.
  • Barnet slutar i sömnfasen NREM1.

Barnets sömncykel är nu avslutad och en ny kan börja.

Ju yngre barnet är, desto mer sömn sker i REM- och NREM-djupsömnfaserna. Ett nyfött barn tillbringar till exempel 50% av tiden i REM-sömn, även känt som "djupsömn".

Under denna tid vilar kroppen och sinnet och laddar batterierna. Både nyfödda och äldre barn sover mycket djupt. Detta bör lugna föräldrar till spädbarn som tenderar att vakna mellan sömncyklerna.

Sömnrytm beroende på ålder

Det finns ett genomsnittligt värde beroende på ålder som du kan utgå ifrån. Du bör dock vara medveten om att spädbarn är unika och utvecklas på olika sätt. Därför kan barnets sömnbehov också avvika från det genomsnittliga värdet.

 Ålder 0-3 månader 4-6 månader 7-9 månader 10-12 månader 13-24 månader
Total sömnbehov 17 timmar 14,5 timmar 14 timmar 14 timmar 13,5 timmar
Varav dagssömn 50% 30% 25% 20% 15%
REM-sömn av total sömn 50% 35% 30% 27% 25%
Antal tupplurar under dagen 4-6 3-4 2-3 1-2 1
Aktiva faser mellan tupplurar 1 timme 2 timmar 3 timmar 4 timmar 5-6 timmar
% av bebisar som vaknar minst en gång under natten 98% 74% 70% 65% 60%

 Det är normalt att ditt barns sömnrytm avviker från värdena i tabellen. Så länge barnet är lyckligt och tillfredsställt är det inga problem. Tänk dock på att om barnet inte sover bra och är övertrött eller helt överexalterat, bör du göra något för att förbättra sömnrytmen och sömnkvaliteten. Du kan naturligtvis också be din barnläkare om råd.

Faktorer som påverkar sömnrytmen

Det finns många faktorer som spelar en viktig roll när det gäller sömnrytmen. Det är just dessa faktorer som gör att sömnrytmen förändras över tid.

Behov av sömn

Behovet av sömn spelar en stor roll och förändrar sömnrytmen, eftersom barnet fortsätter att växa och utvecklas och därför behöver olika mycket sömn beroende på ålder. Barnet sover mer när det är mindre, men vaknar samtidigt mer eftersom det också behöver mycket mat för att utvecklas väl. Exakt hur mycket sömn en bebis behöver är dock en fråga som inte kan besvaras med ett enkelt svar, eftersom det varierar från barn till barn.

Vi rekommenderar därför alltid att du fokuserar på ditt barn och dess individuella behov, för om ditt barn mår bra och är lyckligt trots att det sover lite mer eller mindre än de allmänna riktlinjerna i tabellen ovan, så är det helt okej och normalt.

Näring

När barnet föds är dess mage och magvolym mycket liten. Därför dricker barnet lite men ofta. Det innebär att spädbarn är hungriga oftare än vuxna och behöver ammas eller matas oftare. Detta har en stor inverkan på sömnen, eftersom barnet inte kan sova så länge utan att få mat.

Barnet utvecklas snabbt och magvolymen blir större och större. Gradvis dricker det mer och perioderna mellan amning eller matning blir längre. Barnet kan då sova längre tid åt gången.

Du behöver inte oroa dig för att barnet sover för mycket och inte ammar eller matas tillräckligt ofta. Spädbarn har en inbyggd skyddsmekanism som hindrar dem från att sova för länge och för djupt. Barnet vaknar därför automatiskt då och då så att det kan ammas eller få mat.

Denna mekanism främjar tillväxt och är särskilt användbar för hjärnans utveckling.

Sömncykel

Barnets sömncykel skiljer sig också från vuxnas. Spädbarn har en mycket lättare och mer frekvent REM-sömn (drömmar) än äldre barn och vuxna. Spädbarn genomgår också fler sömncykler under natten än vuxna. En natts sömn kan delas in i två halvor. I den första sover spädbarn mycket lugnare, i den andra vaknar de oftare.

Ålder

Ju äldre barnet blir, desto längre sover det på natten och vaknar därför mer sällan. Det är dock normalt att barn vaknar oftare under natten, särskilt under det första året. Under dagen blir de vakna perioderna längre och barnet sover mindre. Det tar en viss tid och det är först när barnet är 3 år som det slutar sova på dagen.

Tupplurar

Hur länge ditt barn sover på natten beror också på hur många tupplurar det tar under dagen. Särskilt trötta spädbarn har ofta svårt att somna på kvällen. Därför kan små tupplurar däremellan vara livsviktiga. Vår hängvagga med motor kan hjälpa till att försiktigt vagga ditt barn till en tupplur under dagen och ge dig en bättre chans att vila på natten.

 

Ändra sömnrytmen

Du kan försöka ändra ditt barns sömnrytm. Du kan till exempel försöka påverka barnet. Du kan lägga barnet senare på kvällen så att det sover längre på morgonen. Det är dock inte säkert att det lyckas eftersom barn, precis som vuxna, har en preferens för att gå upp tidigt eller sent.

Om man vill påverka sömnrytmen är det viktigt att gå långsamt fram och ha tålamod, eftersom det kan ta tid innan rytmen förändras.

Om du vill ändra sömnrytmen kan du också försöka justera den dagliga rutinen så att barnet går och lägger sig tidigare eller senare. Det är också värt att försöka förbättra läggningsritualen. Det kan hjälpa barnet att somna bättre och snabbare.

Om du vill att barnet ska sova längre kan du också försöka göra det klart för barnet att det fortfarande är natt och att det fortfarande finns tillräckligt med tid för sömn. Ett mörkt rum med svagt ljus kan övertyga ett barn att fortsätta sova.

Nervsystemet och sömn

Spädbarn har inte förmågan att lugna sig själva och sitt nervsystem. Deras hjärnor är ännu inte utvecklade för detta. Spädbarn och småbarn kan bara hitta den nödvändiga vilan med föräldrarnas hjälp. Det är en fråga om hjärnkemi, eftersom frisättningen av lugnande hormoner och sömnhormoner blockeras av stresshormoner.

Så på sätt och vis är ditt barns normala sömn en "delad sömn" där föräldrarna spelar en viktig roll, oavsett om det handlar om att fysiskt sova bredvid barnet eller att finnas där varje gång barnet behöver hjälp.

Sömn som sker med hjälp och stöd av föräldrarna hjälper barnet att utveckla de kopplingar i hjärnan som ligger till grund för att barnet på sikt ska kunna somna utan föräldrarnas hjälp. På så sätt kan barnet återfå och bibehålla ett lugnt nervsystem, även när det ligger ensamt i sängen eller vaknar på natten.

Varje gång du kärleksfullt hjälper ditt barn att lugna ner sig och somna, oavsett om det behöver mycket eller lite hjälp, "lånar" ditt barn ditt lugna nervsystem och får stöd i sin utveckling.

Alla spädbarn - eller barn - lär sig denna färdighet med tiden. I sin egen takt.

ANDRA LÄSER OCKSÅ

Varukorg

Din varukorg är tom.

Börja shoppa

Välj alternativ