Kapokmadrass

Hängvaggan från Moonboon är den enda hängvaggan som har en kapok-madrass.

Kapok är ett allergivänligt, antibakteriellt, ekologiskt och temperaturreglerande material. Element som alla är viktiga för en nyfödd som ännu inte kan reglera sin kroppstemperatur.

När du köper en kapok-produkt gör du ett hållbart köp, värnar om miljön och bidrar till att skapa arbetsplatser i områden med mycket fattiga invånare.

KAPOKMADRASS

SKR 349,00

Kapokmadrassen är tillverkad i det naturliga, ekologiska och hållbara materialet kapok (även kallat glansull) som kommer från kapokträdet. Trädet även är känt som silke/bomullsträd.

VAD ÄR KAPOK?

Kapok är en naturfiber som består av ett stort antal fröhår som växer inuti en kapsel. Fibrerna inne i kapslarna är 1 – 3 centimeter långa. De har små vaxaktiga rör med inkapslad luft som gör att kapok både är isolerande och temperaturreglerande. Kapoken reflekterar värmen från kroppen på ett behagligt sätt, och man kan lätt känna effekten om man ligger på en kapok-madrass eller sitter på en dyna tillverkad av samma naturfiber.

Med en densitet på 0,35 gram per kubikcentimeter är kapok den lättaste naturfibern i världen – faktiskt hela 6–8 gånger lättare än bomull.

Kapok kan inte absorbera vätska eller fukt och därför användes den förr som stoppning i flytvästar. När fibrerna pressas samman kan materialet bära upp 30 – 40 gånger sin vikt.

VARFÖR ÄR KAPOK ETT BRA MATERIAL?

För att ditt barn ska få bästa möjliga sömn måste du skapa en bra sovmiljö för bebisen. Det gör du i stor utsträckning genom att använda kapok. Något av det viktigaste du ska se till är att miljön runt barnets sovplats är ren och torr, välventilerad och att rumstemperaturen ligger på cirka 20 grader. Eftersom kapokfibrerna inte kan absorbera fukt och samtidig är både ventilerande och temperaturreglerande finns det inget bättre material för ett barn att sova i.

På Moonboon använder vi kapok som fyllning i madrasserna i hängvaggorna. Här ses kapok när kapslarna har plockats.

Med hänsyn till hälsoaspekten i själva sängen handlar det om att hålla mängden allergener i säng- och sovrumsmiljön på en så låg nivå som möjligt, eftersom dessa allergener kan ge upphov till allergi och astma. Då kapok är naturligt antibakteriellt och inget dammkvalster kan överleva i fibrerna, är det ett optimalt material till små nyfödda bebisar som håller på att bygga upp sitt immunförsvar

När barn sover utsöndrar de ett tillväxthormon och dagens upplevelser bearbetas och lagras.  Barnets immunförsvar stärks när barnet sover och kroppen bygger upp cellerna igen. Ett utvilat barn har därmed en större motståndskraft mot infektioner. Därför är sömn något av det allra viktigaste för ett spädbarn och den bästa sömnen fås genom att sova på kapok.

TEMPERATUR REGLERANDE OCH ISOLERANDE

Eftersom nyfödda inte kan reglera sin kroppstemperatur är det viktigt att de inte ligger för varmt. Med kapok får du en produkt som lämpar sig riktigt bra till bebisar eftersom materialet andas och är temperaturreglerande. Fibrerna i kapoken har små vaxaktiga rör som kapslar in luft, vilket gör att kapoken ventilerar sig själv. Kapok reflekterar kroppens värme på ett behagligt sätt och ett barn som är varmt kommer inte uppleva att det ligger och sover på en fuktig madrass. Kapok-fyllningen håller sig torr och behaglig hela tiden.

Kapok är en mycket lätt fiber; den innehåller cirka 80 procent luft och är 6 – 8 gånger lättare än vanlig bomull. Men en kapokmadrass från Moonboon kan din bebis sova skönt utan att det är för varmt eller för kallt. 

ALLERGIVÄNLIGT OCH ANTIBAKTERIELLT

Kapok är idealt för allergiker och bebisar som inte tål dammkvalster. Fibrerna innehåller ett naturligt bitterämne som verkar antibakteriellt och -mikrobiellt, vilket gör att bakterier, svampsporer och kvalster inte kan få fäste och utvecklas i kapok.  Bitter ämnet kallas lignin och har en extremt komplex kemisk sammansättning som gör det omöjligt för bakterier och andra organismer att bryta ner fibrerna.

Utöver lignin består kapokfibern av cellulosa som är ett av de vanligaste förekommande organiska materialen i naturen. Kombinationen av lignin och cellulosa gör att kapokfibrerna håller i många år. Fibern är 100 procent naturliga och bearbetas inte på något sätt innan det används. Det finns alltså inte någon form av kemikalier eller pesticider i kapok.

Mögel kan inte etablera sig en kapokmadrass. Därför är madrassen även perfekt till barnvagnen som ofta står ute i det fuktiga nordiska klimatet.

KAPOKMADRASS

Moonboon är den enda tillverkaren av kapokmadrasser till hängvaggor. Med en kapokmadrass kan ditt barn sova skönt och tryggt i en ekologisk och ren miljö. V har valt att producera madrasser av kapok för att det helt enkelt är det bästa som du kan erbjuda ditt barn. Under vintern isolerar madrassen mot kyla och på sommaren när det är varmt håller madrassen ditt barn svalt.

Eftersom kvalster inte kan leva i madrassen och den inte kan absorbera fukt, har madrassen även en lång livslängd. Vi rekommenderar inte att du tvättar din kapokmadrass, varken innan du börjar använda den eller när den är använd. Däremot mår madrassen bra av att bli ordentligt vädrad utomhus ungefär en gång i månaden.

EKOLOGI OCH HÅLLBARHET

Kapok växer vilt i naturen och är precis som bomull ett naturligt råmaterial som är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Kapoken skördas och förbereds för madrasstillverkningen utan någon användning av konstgödsel, kemikalier, pesticider eller vatten och har därmed ett minimalt koldioxidutsläpp. Det enda koldioxidutsläppet som sker i samband med framställningen av kapok är under transporten. Produkten är därför helt ren och miljön blir inte negativt påverkad.

Det är lokalbefolkningen som skördar de mogna kapokkapslarna. Eftersom kapok nästan uteslutande växer i fattiga områden av den tropiska och subtropiska regnskogen skapas det arbetstillfällen för lokalbefolkningen där träden växer. Invånarna får därmed en extra inkomst som ger dem en anledning att bevara kapokträden. Kapokfröna går att skörda utan att fälla träden och säkrar därmed en återkommande inkomst för lokalbefolkningen. Det går att skörda kapokfrön från ett och samma träd i upp till 200 år.

KAPOKTRÄDET

Kapokträdet, Ceiba pentandra, går även under namnet världsträdet eftersom det är ett av de få trädslagen som lämnas kvar när regnskogen avverkas. Själva kapokfibrerna kallas även för glansull och det finns två huvudsakliga anledningar till det: kapok är skön och silkesaktig att ta på och det finns ingen fiber som väger mindre. Men en densitet på 0,35 gram per kubikcentimeter är kapok den lättaste naturfibern i världen – hela 6 – 8 gånger lättare än bomull.

Kapslarna växer på kapokträdet som en frukt. Kapokträdet kan bli mycket stort – det kan bli över 70 meter högt och bära mer än 3 000 frökapslar och stammen kan ha en diameter på upp till 3 meter. Som ses på bilden här nedanför, börjar stammen först några meter ovanför rotnivån.

Kapokkapseln eller fröbaljan mognar bara en gång om året. När den är mogen släpper en del av de lätta vita fibrerna från kapseln och därför använder man även uttrycket ”det regnar kapok”.

Kapokträdet blev på allvar känt för den stora massan när Angelina Jolie spelade huvudrollen i filmen Lara Croft: Tomb Raider från 2001. En stor del av inspelningarna gjordes vid Ta Prohm-templet i Kambodja där enorma kapokträd växer runt och i de hinduistiska tempelruinerna.

Trustpilot Betyg
4.8